do 13-10-2016

nieuwsflash scheidsrechters

Straks in provinciale en bij de jeugd alle matchen zonder scheidsrechter?

Straks in provinciale en bij de jeugd alle matchen zonder scheidsrechter?

 

FOTO: KOEN VAN WAESBERGHE
Het gaat slecht met de scheidsrechters. Niet qua kwaliteit maar qua aantal. Het aantal refs loopt schrikbarend achteruit en de Vlaamse provincies trekken in een dossier in Het Nieuwsblad aan de alarmbel.
De daling werd vijf jaar geleden ingezet en is niet meer te stoppen. Als het zo voortgaat, worden straks provinciale matchen en alle jeugdwedstrijden zonder refs gespeeld. Afgelopen weekend vonden alleen al in Vlaams-Brabant liefst 129 van de 527 duels van provinciale ploegen en jeugdteams plaats zónder echte ref. Dat is liefst 25 procent. En dit omdat er geen ref beschikbaar was.
“Het is niet meer verantwoord”, zegt de voorzitter van het ­Arbitragebureau in Vlaams-Brabant. “We hebben 150 à 200 refs te kort om comfortabel te werken”, klinkt het ook in West-Vlaanderen.
In Antwerpen viel het aantal refs deze zomer met bijna 10 procent terug. Een van de redenen van de terugval is de sfeer rond het veld. Verbale agressie doet steeds meer refs naar een andere hobby zoeken.
Ook aan de top gevolgen
De afkalving van het scheidsrechtersbestand heeft een dieptepunt bereikt en dat kan gerust een kritiek dieptepunt genoemd worden. Wat aan de basis scheef loopt, laat zich ook aan de top voelen.
Hoe aanlokkelijk is de functie van voetbalref nog? Misschien gaf AA Gent gisteren ongevraagd het antwoord. De Buffalo’s wraken ref Alexandre Boucaut, nadat hij in de topper tegen Club Brugge geen strafschop toekende aan Gent. De ref zal geen wedstrijden van AA Gent meer fluiten.